Het ouderschap komt met veel keuzemomenten zo ook de keuze voor een basisschool. Je kind groeit hard en de tijd gaat snel, voor je het weet ben je vier jaar verder en moet je kind naar school. Wij realiseerden ons dat toen onze dochter net 3 was geworden. Dus gingen we op zoek naar een school. Maar waar moet je voor kiezen? Een school dichtbij of een school met een religieuze achtergrond, of misschien een bepaald type onderwijs?

 

 

Wij waren er al snel achter…. Er viel voor ons niets meer te kiezen, elke school gaf hetzelfde antwoord “sorry we zitten vol voor dat leerjaar,

u kunt wel op de wachtlijst dan bent u de 10de in rij” Alleen de openbare basisschool bleef over. Zij mogen geen kinderen weigeren. Tja, dan moest het maar de openbare basisschool worden. Misschien hadden wie die sowieso wel gekozen, maar het voelde toch wat wrang dat er geen keus was. Niemand had ons namelijk geïnformeerd dat je al vanaf de tweede verjaardag en soms zelfs al direct vanaf de geboorte mag inschrijven op een school en dat scholen met een bijzondere onderwijssoort of religie kinderen mogen weigeren als een klas het maximale aantal kinderen heeft bereikt.

In ons geval paste de school toch niet zo goed bij onze verwachtingen en onze dochter had het er helemaal niet naar haar zin. Daarom zijn we alsnog op zoek gegaan naar een school met een leervisie die beter bij ons aansloot. Ditmaal weken we uit naar de naburige stad. Gelukkig vonden we wat we zochten en kon onze dochter na de zomervakantie de overstap maken. Ze bloeide er helemaal van op!

Maar hoe doe je dat nu, een geschikte school vinden?
Wij hebben ons eerst op internet verdiept in alle verschillende onderwijsvormen en daarna zijn we de scholen gaan bezoeken om met de leerkracht te praten. Daarnaast wilden we vooral de sfeer proeven in de school en zien wat voor speel en leermaterialen werden aangeboden. Ook hebben we naar ervaringen van andere ouders gevraagd.
Natuurlijk is het ook goed om je af te vragen hoe de school snelle of langzame leerlingen begeleid, welke creatieve vakken worden gegeven en hoe haalbaar het is je kind dagelijks naar een school verder weg te brengen.
De checklist op https://www.oudersvannu.nl/peuter/praktisch/basisschool-kiezen/ zet alles duidelijk op een rijtje.

Voor ons betekende de nieuwe schoolkeuze dat we elke ochtend en middag twintig minuten reistijd kregen naar school en dat we op zoek moesten naar nieuwe naschoolse opvang. Wat ook best een uitdaging bleek. Nu stond verhuizen naar een grotere woning al een tijdje op onze wensenlijst, dus na anderhalf jaar heen en weer reizen zijn we om de hoek van de school gaan wonen. Wat heerlijk dat we weer op de fiets in vijf minuten op het schoolplein stonden. Toen onze zoon kort daarna werd geboren, hebben we hem meteen maar ingeschreven zodat we voor hem verzekerd waren van een plaatsje!

De wijze les die ik van deze roerige tijd heb geleerd? Kies je school op tijd! Het lijkt nog ver weg als je kind pas anderhalf is, maar dan breekt de tijd van onderzoek aan zodat je tijdig kan inschrijven op de basisschool van je keuze.