Elke aanstaande ouder leen of koopt er één, een box. Een fijn en handig plekje waar je je baby kan leggen in de huiskamer. Of waar het speelgoed in verzameld wordt, of waar de luiers en andere baby benodigdheden in liggen…. Zodra de baby kan rollen of tijgeren over de vloer raakt bij de meeste huishoudens de box in onbruik en voor de eerste verjaardag is hij vaak alweer verdwenen, want best een groot ding in de kamer. Maar misschien is de box nog best handig, mits goed gebruikt.

Eerst maar eens kijken hoe we de box zien. Vaak zien ouders de box als een veilige parkeerplaats voor hun kindje. En dat is het natuurlijk ook. Letterlijk veilig, want grote broer kan niet over de baby heen racen met zijn auto’s en de baby kan er niet uit vallen. Maar de box kan ook een veilige plek zijn op een andere manier. Namelijk een fijn plekje om even tot jezelf te komen, voorspelbaar en omsloten zodat je kindje letterlijk de randjes van zijn wereld ervaart. Dat geeft een kind ook een stukje veiligheid maar dan in emotionele zin. Nu hoor ik je denken, ja maar mijn baby huilde steeds als hij in de box lag! Dat kan zeker het geval zijn en vaak zelfs in de eerste drie maanden na de geboorte als je baby veel behoefte heeft en lichamelijk contact en nabijheid. Dan is de box een plekje dat je alleen kan gebruiken als die direct naast jou staat zodat je kindje je nabijheid kan voelen, horen en zien. De korte tevreden momentjes in de box geven rust aan jou en je baby.

Een baby die regelmatig op zijn rug of buik in de box wordt gelegd kan bovendien goed oefenen met het ontdekken van zijn lijfje. Trappelen met de beentjes, draaien op de zij en later ook door naar zijn buik. Op de buik liggend de rug en nekspieren trainen. Het is echte baby gymnastiek. Als een kindje na 4 a 5 maanden al aardig wat kracht in zijn bewegingen heeft is het zo mooi om te zien dat de spijlen van de box het voor hem mogelijk maken helemaal rond zijn as te draaien. Leg je hem met zijn hoofdje aan één kant neer even later ligt hij ondersteboven met zijn hoofd aan de andere kant. En het eerste optrekken tot staan gaat ook uitstekend aan de spijlen van de box.

Maar hoe houd je het leuk in de box?

De plek waar de box staat is belangrijk, niet in de tochtstroom, want onaangenaam en dichtbij jou is ook fijn dat kan je kindje contact met je maken.

Wees ook kritisch wat je in de box legt. Het liefst zo min mogelijk speelgoed, want less is more. Een kindje zal eerder aandachtig gaan spelen met een rammelaar als dat de enige is dan als er nog 6 speeltjes zijn, want dan moet alles kort bekeken worden, maar met minder aandacht.

Maak ook vaste momenten van het spelen in de box. Bij een baby bijvoorbeeld na het voeden en knuffelen. Bij een ouder kindje bijvoorbeeld elke ochtend na het ontbijt en in de middag als je gaat eten koken of als je wilt stofzuigen. Kies vooral wat voor jullie beiden een geschikt moment is. Doordat het spelen in de box elke dag gebeurt, wordt het voorspelbaar en zal je kindje snel wennen aan deze gewoonte.

Wij hebben de box ruim anderhalf jaar in de kamer gehad en er werd elke dag in gespeeld. Vaak zelfs op eigen verzoek van mijn zoontje. Ik zette namelijk elke avond een mooi stuk speelgoed in het midden van de box. Iets dat niet gewoon in de kast voor het grijpen is, maar iets dat hij nog niet kende. Dan kwam hij in de ochtend al snel met gestrekte armpjes op mij af om mij te laten weten dat hij in de box getild wilde worden, waar hij dan zeker een kwartier aan het spelen was! Had ik mooi mijn handen even vrij 😉