Het grote kinderfeest is weer begonnen nu Sint-Nicolaas afgelopen zaterdag in Nederland is aangekomen. Voor kinderen is dit een heerlijke maar ook spannende tijd. Vol verwachting je schoentje zetten, misschien wel een piet tegenkomen bij de winkel, kinderen zijn onrustig en dat merk je! Wij volwassenen maken dit feest voor de kinderen mogelijk. Misschien realiseer je het je niet, maar je kan dus veel sturing geven aan de beleving van dit feest. Het beeld dat je wilt meegeven over sinterklaas hoeft niet overeen te komen met dat van het sinterklaasjournaal en je kan er als ouder voor kiezen je kind niet te laten kijken. Op die manier haal je heel wat spanning weg. Immers is er elk jaar weer een ander probleem bij het sinterklaasjournaal van zoekgeraakte cadeaus tot verkeerde verlanglijstjes. Het lijkt misschien leuke en onschuldige tv, maar als je 3 jaar bent en je weet niet of het wel goed komt met pakjesavond is dat echt heel spannend.

Onze zoon kon ook niet goed omgaan met die spanning van het sinterklaasjournaal en daarom hebben we ervoor gekozen om hem een ander beeld mee te geven van sinterklaas. We gaan naar de intocht in de stad kijken en die avond mag hij zijn schoen zetten. Die nacht doet sinterklaas, die lieve man, een briefje in zijn schoen met de dagen dat hij zijn schoen mag zetten zodat we weten waar we aan toe zijn. Dit briefje wordt elk jaar weer blij ontvangen! Nu hebben we geen discussie meer over “mag ik mijn schoen zetten?”. Ook hoeft hij niet elke avond met spanning in te slapen en in de ochtend ruim voor de wekker uit bed te springen om zijn schoencadeau uit te pakken. Want reken maar dat hij veel te vroeg wakker wordt van de spanning en voor het slapen nog drie keer vraagt of wij sinterklaas en zwarte piet wel eens hebben gehoord of gezien in de nacht. Sint denkt goed met ons weekritme mee, de schoen mag op zondag en woensdag gezet worden. Immers maandag en donderdag moeten we toch vroeg op om naar school te gaan.

Verder vieren we pakjesavond 1 keer gewoon op 5 december en ziet hij sinterklaas nog 1 x op school. We kiezen er bewust voor om niet aan nog meer sinterklaas activiteiten mee te doen die in het winkelcentrum, sportvereniging en werk worden aangeboden. Less is more.

En om al die spanning eruit te spelen hebben we sint en piet verkleedkleren, knutselen we een stoomboot van een oude doos. Maken we van de blokken sinterklaascadeautjes om mee te spelen en kleuren de prachtigste tekeningen. Wij genieten enorm van het sinterklaasfeest met onze kinderen. Ik hoop dat jullie dat ook doen, wie weet helpen bovenstaande tips jou daarbij.