De laatste maand van het jaar is zo druk! Sinterklaasfeest en daarna ook nog Kerst en Oud en Nieuw. En dan hebben wij ook nog een kinderverjaardag in december….

Kinderen raken helemaal uit hun doen van al die feesten. Daarom pleit ik voor een feestdagen-pauze. Even een week niets nadat we afscheid hebben genomen van de Sint en voordat we de kerstboom gaan optuigen.  In de week pauze kunnen de kinderen dan alle spanning van de sinterklaasperiode loslaten en bijkomen. Ik laat de verkleedpakjes van Sint en Piet nog in de huiskamer zodat er nog mee gespeeld kan worden. De aandacht is de dagen na pakjesavond vooral voor het nieuwe speelgoed, dus dat is al fijn.

Als je kind nog volop sinterklaasliedjes wil zingen of zwarte piet wil spelen, lekker doen! Het is voor een kind een manier van verwerken wat hij heeft beleefd. Wij hebben soms zelfs in februari nog een kleine Sint op bezoek die cadeautjes brengt, gezellig toch!

Pas als we ruim een week verder zijn en er door de kinderen al meerdere keren om de kerstboom is gevraagd, maken we samen plannen over het neerzetten en versieren van de kerstboom. Dat werkje bewaar ik dan voor het weekend zodat de kinderen zich er een paar dagen op kunnen verheugen. Persoonlijk vind ik het ook fijn dat het sinterklaasfeest en de kerst echt los van elkaar zijn. Als ik om mij heen luister naar ouders en hun kinderen denk ik dat deze behoefte voor veel meer mensen geldt. Gelukkig werkt de school van onze kinderen ook op deze manier. Maar mocht jouw gastouder, school of opvang dat niet doen, ga dan het gesprek eens aan om te vragen naar de reden dat Sint direct de volgende dag wordt ingeruild door de kerstboom.

Met zo veel activiteiten in een maand helpt het mij om keuzes te maken, niet tegen alles ja te zeggen. Die keuzes maak ik ook voor mijn kinderen om de rust te bewaren. Door te kiezen blijft de agenda overzichtelijk, kan ik veel meer genieten van de feestdagen en blijven de kinderen in het gareel 😉