Kerst en Oud en Nieuw moeten mooie feestdagen zijn met familie en vrienden. Met de hele familie een uitgebreid kerstdiner en met Oud en Nieuw een gezellige avond maken met je vrienden. Zo hoort dat, zo deden we dat altijd, maar toen kwamen de kinderen….

Met kerst de hele familie over de vloer waarvoor de halve dag aan keukenvoorbereidingen nodig is, leek vroeger leuk, nu is het stressvol omdat je kind niet zelf wil spelen en aan je been staat te trekken of toch niet dat o-zo-belangrijke middagslaapje gaat doen zodat hij straks niet te genieten zal zijn als je aan tafel wil. En dan de prachtig gedekte tafel met kaarsjes, maar o jee daar kan je dochter niet vanaf blijven, toch maar uit en de grote lamp aan, weg sfeer…. En na een half uur is het geduld wel op met zitten blijven en begint je kind te dreinen dat hij nu het toetje wil terwijl je net de keuken in moet om het hoofdgerecht te serveren….

Natuurlijk moeten we de volgende dag ook nog de hele middag op visite en dan weer uitgebreid aan de kerstdis maar nu bij de ouders-van… Weer schiet het middagslaapje erbij in en het slapen in het campingbedje bij opa en oma mond ook uit in een drama.

Als we dan de kerstdagen hebben doorstaan en het ritme weer bijna is hervonden, wordt het Oud en Nieuw. Afgesproken met vrienden (en al hun kinderen, want in die fase zitten we nu) gaan we er als vanouds een gezellige avond van maken, maar… de kinderen jengelen, willen niet zelf een spelletje doen, willen niet slapen in een vreemde kamer zonder jou en een grote-mensengesprek zit er nauwelijks in. Als het twaalf uur is en het vuurwerk wordt afgestoken wil je kind niet mee naar buiten omdat het vuurwerk zo hard knalt dus sta je alleen binnen voor het raam te kijken. Om kwart over één laad je het campingbed, de luiertas en je kind uitgeput in de auto. Vijf minuten voor thuiskomst valt hij in slaap en het wordt een drama om hem uit zijn kleren en in zijn bedje te krijgen. Om drie uur s’nachts lig je totaal uitgeteld in bed en als je dan voor je gevoel net in slaap bent, is het ineens zeven uur in de ochtend en dan is je kind klaarwakker….

Herkenbaar? Dat was voor ons de reden dat we besloten het anders aan te gaan pakken. Misschien helpen mijn tips jou ook;

  • Kies 1 kerstdag uit voor een uitgebreid diner met familie en verdeel de maaltijd zo dat iedereen iets maakt. Dan hoef je niet de hele dag in de keuken te staan.
  • Kaarsen op tafel geen optie? Denk dan aan een snoer kerstverlichting aan de lamp of op de tafel.
  • Verklaar het middagslaapje heilig. Als je kind nog slaapt overdag is het, zeker met kerst waardoor de avond later wordt, fijn als er overdag nog wat geslapen is.
  • Maak met je gezin een nieuwe kerst traditie. Wij gaan nu bijvoorbeeld al enkele jaren op tweede kerstdag naar het bos en pannenkoeken eten. Dat is lekker ongedwongen en de kinderen genieten daarvan (dus wij ook ;-))
  • Slaapt je kind niet makkelijk bij anderen, blijf dan lekker thuis met Oud en Nieuw. Wij blijven nu al een paar jaar thuis en leggen onze kinderen gewoon op bed na een gezellige maaltijd en een spelletje of mooi voorleesboek. Pas om middernacht maken we ze wakker en kijken samen naar het vuurwerk. Helaas nog steeds binnen omdat onze zoon het echt te spannend vindt naar buiten te gaan, maar wel met z’n allen, dat is wel zo gezellig. Op nieuwjaarsdag gaan we dan op familiebezoek om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Ik denk dat we ons allemaal een beetje gek laten maken door het beeld van de feestdagen dat we in de media te zien krijgen. Het moet een perfect plaatje zijn terwijl de praktijk vaak niet in de buurt komt. Wij doen een beetje mee en een beetje op onze eigen manier en dat bevalt goed, misschien jij ook?