Als je aan het werk gaat en je hebt een kind, is er opvang nodig. Sommige mensen hebben de luxe van familie die kan oppassen. Veel ouders denken automatisch aan het kinderdagverblijf, maar de mooiste vorm van opvang blijft toch een gastouder.

Ik ken al “mijn” gastouders persoonlijk en ook “nieuwe” gastouder bezoek ik eerst thuis. Zo kan ik zien hoe ze is, hoe ze woont en wat ze te bieden heeft. Iedere gastouder heeft zijn of haar eigen kwaliteiten, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: de liefde voor kinderen.

Natuurlijk moet een gastouder langs de wettelijke lat gelegd worden. Is er een diploma, verklaring omtrent gedrag, EHBO-certificaat, veilig huis enzovoort. Maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste van goed gastouderschap, want ik zie stuk voor stuk mooie mensen met passie voor hun beroep.

Regelmatig kom ik bij de gastouder op bezoek. Als ik dan een kindje bij de gastouder zie, zo vol vertrouwen steun zoekend bij de gastouder voor de vreemde mevrouw die ik ben en als ik dan de gastouder vol liefde hoor praten over haar oppaskindje, dan kan ik alleen maar denken “zo moet het zijn”. Papa en mama aan het werk en dit kind wordt liefdevol opgenomen in het gezinsleven van de gastouder. Hier kan ze spelen, leren, ontdekken, plezier maken, eten, slapen en opgroeien.

Wat mij betreft is gastouderopvang van onschatbare waarde