Je bent twee jaar en heerlijk aan het spelen en ontdekken. Het leven is goed, papa en mama houden van je, eten als je honger hebt, slapen als je moe bent en een schone luier als het nodig is. Maar dan hebben de grote mensen ineens allerlei wensen

Zindelijkheid. Alleen al dat woord, wie verzint er nou zoiets! Dat systeem met die luier werkt toch prima? Waarom dan ineens plassen op het potje of zelfs op de wc. Toch zijn de meeste kinderen tussen 2 en 3 jaar wel geïnteresseerd in zindelijkheid omdat op deze leeftijd er een grotere bewustwording is van het eigen lichaam. Je merkt dat als je kind bijvoorbeeld aangeeft dat hij plast of geplast heeft of dat hij een rustig plekje zoekt om te poepen in de luier. Dat is een mooi moment om met je kind te praten over plassen op de wc, net als papa en mama. Samen een boek te lezen over plassen op het potje en om bij het verschonen steeds even naar de wc te gaan om te kijken of er een plasje komt. De beste succes momenten voor een plas of poep is kort na een maaltijd omdat de spijsvertering dan volop op gang is. Als je kind zijn eerste plas of poep op de pot heeft gedaan werkt dat enorm stimulerend. Papa en mama zijn supertrots en zelf is je kind ook onder de indruk van zijn prestatie!

Toch kan het nog een tijdje duren voor je echt kan spreken over zindelijkheid. Je kind is pas helemaal zindelijk als hij overdag droog blijft en daarbij zelf aangeeft dat hij naar de wc moet. Het is namelijk niet de bedoeling dat je je kind ieder uur naar de wc stuurt en de boel zodoende drooghoudt. Je kind moet zelf leren de signalen van zijn lijf tijdig op te volgen en naar de wc te gaan. Positief blijven, niet dwingen of ruzie maken over het plassen op de pot is daarbij heel belangrijk. Je kind is immers de baas over zijn lijf en beslist zelf of hij gaat plassen op de wc. Die strijd verlies je als ouder sowieso.

Nadat je kindje enige tijd regelmatig een droge luier heeft en op het potje plast, kan je de luier uit laten of het luierbroekje introduceren als oefenbroekje. Ik vertelde mijn kinderen dat het luierbroekje geen echte luier is maar dat het een onderbroekje is waar een klein plasongelukje in kan zonder dat je broek nat wordt. Als extra stimulans helpt het sommige kinderen als zij steeds een sticker mogen plakken als ze op tijd naar de wc waren gegaan.

Kies vooral een rustige periode uit om te oefenen met de laatste fase van zindelijk worden, want als ouder heb je het daar ook druk mee! Je kind moet ineens continu toegang hebben tot sanitaire voorzieningen en gaat ook gerust drie keer per uur naar de wc. Dan is boodschappen doen echt ingewikkeld!

Onze dochter was heel vlot. Zij plaste met 1,5 jaar al op de wc en nadat ze even dwars werd over plassen op de wc rond haar tweede verjaardag was ze van de ene op de andere dag zindelijk. Het ging zo goed dat we er geen moment meer aan dachten dat ze geen luier meer droeg. Tot we in de stad stonden en ze ineens heel verschrikt aan mijn arm trok. Midden in de winkel had ze een plas ongelukje…. En natuurlijk had ik geen droge kleding mee. We zijn gauw naar de kledingwinkel ernaast gegaan om een droge onderbroek, broek en sokken te kopen, want we moesten nog een heel eind fietsen naar huis.

Onze zoon had helemaal geen zin om zijn luier op te geven. Pas toen hij bijna 4 werd en na stevige onderhandelingen over de voorwaarden van plassen op de wc, lukte het om hem een onderbroek te laten dragen. Helaas ging het nog vaak mis met op tijd naar de wc gaan. Nooit een natte broek tot zijn sokken, maar wel zo nat dat hij een schone onderbroek en broek nodig had. We hebben heel wat broeken gewassen in die tijd.

s’ Nachts is zindelijk zijn nog veel moeilijker voor kinderen en duurt het nog wat langer voor je kind zijn luier droog houdt. Laat daarom vooral de luier of luierbroekje nog aan in de nacht. Het helpt je kind om hem voordat je zelf gaat slapen nog even naar de wc te brengen voor een plas. Maak je vooral niet druk dat je kind met 4 of 5 jaar s ’nachts nog niet zindelijk is! Houdt moed en als het vaker mis dan goed gaat, maak het dan voor iedereen prettig door een luierbroekje aan te houden. Dat scheelt bergen met was, maar ook schaamte voor je kind. Want reken maar dat hij het zelf ook niet leuk vindt!