Na een afscheid in tranen en een dag hard werken wil je zo snel mogelijk je kindje weer ophalen bij de gastouder. Je verheugd je op het blije gezichtje van je kind en zijn armpjes om je heen. Helaas blijkt als je bij de gastouder aankomt dat je kind helemaal niet zo blij is jou te zien. Sterker nog, hij keurt je geen blik waardig en wil niet eens mee naar huis! Dan maar even overleggen met de gastouder hoe de dag is verlopen. Heel gezellig was het vandaag, ja hij was echt lief en kan zo goed helpen. Goh wat fijn om te horen! Maar terwijl jullie praten klimt je kindje op de rugleuning van de bank en gaat in het raamkozijn staan! Wat is dat nou? Dat doet hij anders nooit! En wie grijpt er nu in? Jij of de gastouder…

Herkenbaar? Voor mij wel in ieder geval. Mijn zoontje wilde vaak niet mee, rende voor mij weg en zodra mijn aandacht verslapte kwam de ondeugd, om nog maar te zwijgen over de drama’s met schoenen aandoen en gedag zeggen.

Waarom gebeurt dit toch? Jonge kinderen hebben geen besef van tijd en het moment dat papa of mama verschijnt komt voor hen altijd onverwacht. Het is dan moeilijk om meteen te schakelen van spelen bij de opvang naar jas en schoenen aan en naar huis. Ook is het niet meer duidelijk wie er de leiding heeft, want je bent nog bij de gastouder in haar huis met haar regels, maar nu is mama er dus zij zegt wat ik ga doen. Dan is even testen wel zo handig, dan weet je kind meteen wie de baas is.

Voor die kinderen die het overgang moment bij het ophalen lastig vinden helpt het enorm als de gastouder kort voor het ophalen aankondigt dat mama zo komt. Wellicht even een appje dat je er met 15 minuten bent? (als je altijd op dezelfde tijd komt is dat niet nodig natuurlijk)

Is je kind druk aan het spelen en merkt hij jou nog niet op? Maak van deze gelegenheid gebruik om vast de tas in te pakken en de dag door te nemen met de gastouder. Op deze manier verstoor je het spel niet en is er minder gelegenheid voor ongewenst gedrag. Als er toch ondeugende dingen gebeuren, bespreek dan gerust met je gastouder wie er op deze momenten gaat ingrijpen. Dan is het duidelijk wie de leiding neemt, ook voor jou als ouder.

Is het elke keer een drama om de jas en schoenen aan te krijgen bij het ophalen? Vraag dan of de gastouder de schoenen vast wil aandoen voordat jij binnenkomt of zorg dat je duidelijk en kordaat optreedt. Benoem dat je begrijpt dat het jammer is dat je naar huis gaat maar dat het nu tijd is. Dan maar even worstelen met de schoenen… Als je steeds kort, duidelijk en rustig bent, gaat het misschien niet elke keer fantastisch maar zal je merken dat je kind toch wat handzamer wordt.

Vergeet niet, ook al is het niet gezellig bij het ophalen, je kind is echt wel blij om weer bij jou te zijn!