Wat is dat toch? Je geeft al je geld uit aan het mooiste speelgoed dat er te koop is, maar zodra er een kartonnen doos is uitgepakt gaan de kinderen er mee vandoor. En daarna zijn ze de hele middag zoet. Speelgoed eruit, speelgoed erin. Zelf in de doos gaan zitten, kussens van de bank erbij. De klep van de doos dichtdoen (oe wat spannend!) En of je kind nu 1 jaar is of al 7, ze spelen allebei nog even graag met een lege doos. Mijn eigen kinderen van 6 en 12 jaar hebben samen nog steeds plezier met een lege doos.

 

Nu ze wat ouder zijn, zie ik dat ze steeds meer gestructureerde samenwerking aangaan, samen maken ze een plan en verdelen de taken om de doos tot een vliegtuig, boot, of poppentheater om te bouwen. De aantrekkingskracht van een doos zit hem in de mogelijkheden die de doos biedt.

Juist omdat het niet vast ligt waarvoor het is, zoals wel het geval bij het poppenserviesje bijvoorbeeld, kan je kind zijn fantasie kwijt en lekker ontdekken wat hij allemaal kan. Kinderpsychologen noemen dit ongestructureerd spel “het soort spel dat geen ondersteunende technologie heeft, geen gedefinieerd script, en geen ander einddoel dan het uitvinden van de wereld en bedenken van ideeën.” Het mooie van dit soort spel is dat kinderen zichzelf daarmee kunnen ontdekken. “ik kan al over de rand stappen” of “ik kan het donker maken, maar ook weer licht” Soms lukt iets niet en als je dan even afwacht zie je dat je kind daar zelf een oplossing voor gaat zoeken, namelijk het plan aanpassen of een hulpmiddel inzetten. Dus als je volgende keer je postbestelling ontvangt en de doos wilt weggooien, niet doen! Laat de doos nog lekker in de kamer staan en geef je kind de kans om alle mogelijkheden te ontdekken. Na een dag of twee is de interesse weer weg en kan de doos altijd nog bij het oud papier. Wat mijn zoontje van zes ook heerlijk vindt als hij is uitgespeeld met de doos, hem slopen! Kan hij mooi zijn energie even kwijt. Ook leuk om als activiteit aan te bieden bij slecht weer, met meerdere dozen bouwen! Met een paar oude lakens erbij wordt het helemaal leuk en kan je kind zijn eigen huisje bouwen.