Vaak hoor ik ouders beschaamd zeggen dat zij niet zo creatief zijn en daarom niet knutselen met hun kind. Ook gastouders vinden het soms moeilijk steeds nieuwe knutsel ideeën te bedenken. Misschien is het een idee om het eindresultaat van knutselen even los te laten en gewoon met je kind te beginnen? Voor jonge kinderen is het namelijk helemaal niet belangrijk dat het iets wordt. Het gaat om het plezier van bezig zijn. Het is voor een kind leuk om te ontdekken dat hij kan knippen, gewoon heel veel snippers omdat hij dat helemaal zelf kan! Dat lijm plakkerig is en dat niet alleen het papier eraan plakt maar dat alles ook aan zijn eigen vingers blijft plakken met lijm. Of dat twee kleuren verf door elkaar een compleet nieuwe kleur geeft en dat verf aan je vingers heel grappig voelt. Dat je met verf aan je vingers je eigen hand kan terugzien op het papier. Deze ervaringen zijn zo mooi en zelfs belangrijk voor je kind. Dan zou toch zonde zijn als hij die niet kon maken omdat wij volwassenen prestatie vrees hebben (help wat moeten we dan gaan knutselen). Ga dus lekker met je kind aan tafel zitten, pak een vel papier en begin.

Doe voor hoe je lijm smeert en dat daarna een ander stuk papier er op vast plakt. Je kan samen met je kind eerst kleine stukjes papier maken door te scheuren, dit kunnen de meeste kinderen rond 2 jaar al zelf. Vanaf een jaar of 3 kan je ook een schaar aanbieden en samen knippen. Blijf wel in de buurt als je peuter een schaar heeft en ruim hem daarna goed/hoog op, want voor je het weet heeft je peuter de smaak te pakken en wordt alles geknipt dat hij tegen komt!

Toen mijn eigen kinderen helemaal in de ban van de schaar waren, mochten zij steeds de reclamefolders knippen. Met al die snippers werd daarna weer gekookt in het speelkeukentje, of het waren herfstblaadjes die door de kamer dwarrelden of stro voor het knuffelkonijn. Genoeg fantasie ieder geval. Ook zijn er heel veel A4tjes volgeplakt met zelf geknipte snippers die daarna op de koelkast tentoongesteld werden.

Plakkaatverf is ook een aanrader. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan je kind al lekker verven met de handjes. Handig daarbij is een plastic tafelkleed te gebruiken om je eigen tafel mooi te houden. Plak het vel papier daarna met plakband op de hoekjes vast zodat het papier goed blijft liggen. Trek je kind een kliederschort of oud shirtje aan (een schort is al voor €4,- te koop bij de Hema ) Nu kan je wat plakkaatverf op een bord doen en je kindje met zijn handen de verf laten pakken en smeren op het papier. Doe dit eerst voor met je eigen vinger, daarna met de vinger van je kindje. Doe niet meteen het hele handje in de verf, want sommige kinderen vinden het eng, vies, of spannend en willen in hun eigen tempo de verf ontdekken. Als het plezier van knutselen centraal staat, kunnen jij en je kind allebei genieten van de activiteit. Veel knutselplezier allemaal!