Ging ik vroeger in een half uur na het opstaan de deur uit, die tijd is helaas voorbij. Wat is het ineens ingewikkeld om in de ochtend op tijd naar mijn werk te vertrekken! Deze uitdaging van het ouderschap had ik mij niet gerealiseerd….
Na mijn ouderschapsverlof vond ik het echt lastig weer te gaan werken. Hoe moest ik nou om 8.30 uur naar de eerste klant vertrekken terwijl ik eerst nog een kleuter naar school moest brengen en een baby naar de gastouder die 6 kilometer verderop woont? Gelukkig kon mijn man op mijn werkdagen onze dochter naar school brengen, dat scheelde mij een tussenstop. Ik bracht dan ons zoontje naar de gastouder en kon van daar vertrekken naar een klant of kantoor.


Na een gebroken nacht ging de wekker om 6.45 uur zodat ik mijn zoontje kon voeden of eerst zelf aankleden en mijn dochtertje kon helpen met haar kleding en haar. Daarna ontbijten en de laatste spullen in de tassen stoppen. Mijn man zwaaide elke ochtend de scepter in de keuken om voor de hele familie ontbijt en gevulde broodtrommels te maken. Helaas moest zoonlief regelmatig nog gauw even verkleed worden voor vertrek vanwege een spuug of doorgelekte luier.

De deur uit gaan leek wel een kleine volksverhuizing. Werk tas mee, luier tas, kolf tas en lunch. Baby in de Maxi-Cosi en dan alles in de auto laden. Bij de gastouder aangekomen eerst de afgekolfde melk in de koelkast, geen idee waarom want mijn zoontje had na 5 maanden besloten dat de fles toch niet zo leuk is als bij mama drinken en nam de hele dag maar enkele slokjes, nogmaals mijn zoontje aanleggen om te laten drinken en dan kon ik eindelijk naar mijn werk vertrekken (slecht vijf minuten later dan gepland). In de auto onderweg naar een klant heb ik nog regelmatig een klein paniek moment gehad, o nee had ik de speen wel meegegeven of de fles in de luiertas gedaan? Als ik dan belde naar mijn gastouder moest ze daar altijd een beetje om lachen. Natuurlijk had ik alles meegegeven en ja alles gaat goed hij speelt in de box en als ik toch de fles was vergeten had zij nog wel een reserve flesje in de kast gehad.

De volgende tips hebben mij door deze hectische tijd gesleept:

  • Pak alle tassen de avond van tevoren vast in
  • Leg kleding ook de avond van tevoren klaar
  • Zorg dat je belangrijke babyzaken zoals speen en fles dubbel hebt, dan kan dit in de luiertas blijven of bij de gastouder
  • Vraag je gastouder of een pak luiers en lotiondoekjes bij haar in de kast kunnen, dat scheelt enorm met slepen
  • Verdeel de taken! Bij ons regelde ik de kinderen en mijn man ontbijt en lunch
  • Bouw een kwartier reservetijd in voor als het even tegen zit.

Ik zal eerlijk bekennen dat de reservetijd bij mij op ging aan nog heel even slapen, want wat was ik moe! Elke nacht twee of drie keer je bed uit is echt killing. Inmiddels zijn mijn kinderen 6 en 12 jaar en nog steeds is de ochtend een hectisch moment, want we moeten alle vier op tijd de deur uit. De kinderen zijn gelukkig een stuk zelfstandiger. Toch blijft er veel te doen in korte tijd en de klok tikt genadeloos door. Ik denk wel eens met heimwee terug aan de eenvoud van het leven voor het ouderschap, maar zou het voor geen goud willen missen!