De zomer staat weer voor de deur en waarschijnlijk is de vakantie al geboekt. Wij hebben dit jaar een camping in de Oostenrijkse Alpen uitgezocht en daar verheug ik mij erg op. Er zijn echter ook jaren geweest dat ik dacht “waar zijn we aan begonnen” want op vakantie gaan met kleine kinderen is soms een hele uitdaging. Lang autorijden, vreemd voedsel en een ander bed om in te slapen bleek niet door iedereen gewaardeerd te worden. De eerste vakanties met onze dochter waren vlekkeloos verlopen op wat inslaapproblemen na, maar toen we na de geboorte van onze zoon op vakantie gingen begonnen de problemen. De eerste vakantie bleven we in eigen land. Dat leek ons wel zo handig met een baby, niet zo ver reizen. Helaas heeft het de hele eerste week geregend en zaten we opgesloten in de tent met een spugende huilbaby (nog niet ontdekte koemelk intolerantie). Na zes dagen hebben we het bijltje erbij neer gegooid en alle natte spullen ingepakt om naar huis te vertrekken.
De volgende zomer zijn we opnieuw naar Limburg afgereisd om te kamperen. Ditmaal was het weer ons goed gezind, maar liep zoonlief constant weg zodra zijn voeten de grond raakten. Ik heb werkelijk geen moment rust gehad die vakantie. We waren de hele tijd achter onze dreumes aan het aanlopen. Een middagslaapje gunde hij zich niet en het campingbedje als box gebruiken gaf zoveel luid protest dat ongestoord een boek lezen er niet in zat.
Toen we het jaar daarop weer op vakantie vertrokken, ditmaal naar Frankrijk, bleek het lange reizen en de vreemde omgeving voor onze zoon van inmiddels 2,5 jaar helemaal niet leuk. Veel huilen en om huis snikkend liepen we met hem rond.

We hebben onze verwachtingen van vakantie flink bijgesteld. Wilden we eerst zo veel mogelijk zien en doen, nu ligt het tempo een stuk lager en genieten we van niks doen. Een stadje bezoeken vinden de kinderen saai, dus bezoeken we nu een kasteel want dat is wel interessant.

De camping wordt nu een compromis, wij willen rust, de kinderen willen vriendjes en een speeltuin. Dus na uitgebreid zoeken op internet met de juiste zoekopdracht vinden we ieder jaar iets naar ieders zin dat ook nog in maximaal 2 halve dagen autorijden te bereiken valt.

Al het onmisbare eten van thuis slepen we gewoon mee op vakantie. Zo weten we zeker dat de pindakaas niet op raakt, de jam net als thuis smaakt en hoeven we niet op jacht naar de juiste koekjes.

In de auto zorg ik er voor dat alle noodzakelijkheden bij de hand zijn. Een tussendoortje en drinken, snoepje, zonnebrillen en zakdoeken. We gaan enkele dagen voor vertrek langs de bibliotheek en ik leg de nog ongelezen boeken direct in de auto zodat er gelezen kan worden op de achterbank. En de mp3-spelers zijn opgeladen en voorzien van nieuwe verhaaltjes.

Misschien gaan jullie wel met het vliegtuig op vakantie of ga je samen met vrienden of familie. Of ben je net ouders geworden en weet je helemaal nog niet of je wel op vakantie durft met een baby. Wat je ook doet, verwacht niet de ultieme ontspanning die je wellicht op eerdere vakanties ervaarde. Geniet van de kleine momenten van rust en maak mooie herinneringen. Kleine kinderen worden snel groot, voor je het weet gaan ze liever naar een festival dan met hun saaie ouders mee 😉