Misschien lees je zelf alleen nog maar op je tablet of telefoon, een boek is echt een kleine schat vol wonderlijke ontdekkingen voor je kind. Als je samen met je baby gaat zitten, de plaatjes in een boek aanwijst en dan ook nog verteld wat je ziet, leert je kind zo veel!

Ik vond het altijd heel gezellig om met mijn dochter en later ook mijn zoontje op schoot boekjes te bekijken. Er werd enthousiast gemaaid met de armpjes en sommige bladzijden hadden duidelijk de voorkeur. Zodra mijn kinderen konden lopen, kwamen ze steeds met boekjes aangesjouwd.

We begonnen met boekjes van stof die natuurlijk niet alleen gelezen werden maar ook geproefd. Met zes maanden kwamen daar ook kartonnen boeken bij. Samen hebben we heel wat boeken stukgelezen, want natuurlijk sneuvelde er uit enthousiasme wel eens een bladzijde. Bij ons waren de boekjes met echte dierenfoto’s favoriet. Later hebben we veel kijk-en-zoek boeken gelezen. Dat zijn kartonnen boeken met grote platen waar heel veel te zien is. Dan konden we op elke bladzijde zelf een verhaal verzinnen wat daarop gebeurde.

Een boek voorlezen voor het slapengaan is een mooi einde van de dag. Dan is het voor je kindje vooral leuk om steeds hetzelfde boekje te lezen. De voorspelbaarheid maakt het juist zo fijn.

Niet elk kind heeft meteen interesse of het geduld om een boek te lezen. Toch is het aan te raden steeds weer samen een boek te lezen. Op die manier raakt je kind gewend aan boeken en zal zijn interesse groeien.

Natuurlijk kan je telkens een nieuw boek kopen, maar de bibliotheek kan ook uitkomst bieden. Vanaf de geboorte kan je je kindje lid maken van de bibliotheek en dit is tot zijn 18de gratis! Er is een speciale boeken hoek voor de allerjongsten met stoffen en kartonnen boekjes en daarna is er ruime keuze uit prentenboeken. Het leuke van de bibliotheek is dat je steeds andere boeken mee naar huis kan nemen en dat je een boek dat toch niet zo leuk blijkt gewoon niet meer leest tot je het weer terugbrengt. Voor mijn zoontje is het uitstapje naar de bibliotheek altijd een feestje. Eerst zoeken we thuis de boeken op die terug moeten en in de bibliotheek aangekomen is hij geconcentreerd in de bakken aan het zoeken naar leuke boeken. Elk boek wordt grondig bekeken en doorgebladerd zodat hij zeker weet dat het echt een leuk boek is. Als we uiteindelijk een flinke stapel van zo’n tien boeken hebben, mag hij ze zelf scannen bij de balie. Bij thuiskomst zitten we de rest van de middag op de bank om voor te lezen en te kijken naar de nieuwe boeken.

Ik denk echt dat boeken een verrijking zijn voor een kind, de geschreven taal leert je kind nieuwe woorden. De verhaaltjes zijn vaak herkenbaar. De prenten in de boeken zijn mooi om te zien en vertellen het verhaal ook zonder woorden zodat je kind ook zelf kan “lezen”.

Het is een manier van vermaak waar even geen schermpje bij nodig is.

Dus ik zou zeggen, ga op zoek naar leuke boeken voor je kind. Ontdek waar zijn interesse ligt, kijk of je lid kan worden van de bibliotheek en heb plezier is samen lezen!