Stralend zit je in je kraambed met de mooiste baby van de wereld! En wat ben je moe. Je wilt zo graag slapen, maar je baby slaapt alleen op jouw borst en zodra je hem weg legt begint hij te protesteren. Wat nu? Zo begint bij veel ouders het chronische slaapgebrek dat de eerste periode met kinderen kenmerkt. Wij dachten de dans te ontspringen, want onze dochter sliep binnen enkele weken door en werd alleen wakker voor een nachtvoeding waarna ze weer lief ging slapen. Maar toen onze zoon geboren werd hebben we onze slaap ontzettend gemist! Elke ochtend aan het ontbijt vroegen we elkaar hoe vaak ben jij uit bed geweest? Gemiddeld genomen werd onze nacht vijf keer onderbroken en dit hield bijna drie jaar aan. Als ik eraan terugdenk begrijp ik eigenlijk niet hoe we het vol hielden. Zo zie je maar, alles gaat voorbij. Als je er midden in zit lijkt het uitzichtloos, maar op een dag hoort het tot het verleden. Er zijn veel theorieën over hoe je je baby kan helpen zelf in te slapen en door te slapen.  Wat ik ouders vooral zou willen meegeven is het volgende; doe wat voor jullie goed voelt! Praat met je partner en stem met elkaar af wat voor jullie prettig werkt en houdt je daaraan. Dus als jullie het geen probleem vinden om halverwege de nacht verder te slapen met een kindje in jullie bed, doe dat! Wil je liever om de beurt een nacht “dienst” hebben zodat de ander kan slapen, prima. Sus je je baby het makkelijkst met een flesje ook al is hij tien maanden en de mevrouw van het consultatiebureau heeft gezegd dat hij echt geen nachtvoeding meer nodig heeft, doe wat voor jou het beste werkt

Zo lang je zelf achter je beslissing staat werkt dat ook het beste voor jou en je baby. Je straalt namelijk rust uit als je doet wat goed voelt en dat voelt je baby haarfijn aan.

Een aantal tips die ons goed hebben geholpen wil ik nog wel met jullie delen;

  • We hadden een vast ritueel voor het slapengaan. De volgorde waarin dingen gebeuren zijn voorspelbaar waardoor je baby zich makkelijker overgeeft aan slaap.
  • Even huilen in bed kon gebeuren, maar zodra je baby overstuur raakt moet hij geholpen worden te kalmeren. Zelfstandig kalmeren kan een baby niet en overstuur in slaap vallen lukt alleen door uitputting waarna je baby binnen afzienbare tijd weer wakker schrikt en opnieuw gaat huilen.
  • Het bedje voorverwarmen met een kruik en ook warm houden bij het nachtelijk voeden zodat de overgang van warme armen naar een warm bed klein is.
  • Onze kinderen sliepen met een speen, s ’nachts lag de reserve speen klaar op de hoek van de commode zodat ik zonder zoeken, nog half met mijn ogen dicht, een troostend speentje kon geven.
  • Geen groot licht aan, geen gezellig geklets in de nacht. Zo is het meteen duidelijk dat de nacht anders is dan de dag waar je wel na een slaapje weer mag spelen en de volle aandacht krijgt.

Haal alleen dat wat je aanspreekt uit alle adviezen die je gevraagd en ongevraagd krijgt. Wees mild voor jezelf als je huishouden en sociale leven even niet gaan zoals je van jezelf gewend bent. Vermoeidheid is echt slopend, dan kan je niet van jezelf verwachten dat je 100 procent functioneert. En ben jij een van de gelukkige ouders die wel mogen slapen? Geniet daarvan! Het is niet vanzelfsprekend 😉