De zomer is weer in het land en de temperatuur loopt flink op. Met dit warme weer doen kinderen niets liever dan spelen met water. Dat is leuk voor jong en oud. Je kan natuurlijk meteen een badje opzetten en de kinderen daarin laten spelen, maar dan moet je er de hele tijd bij blijven omdat kleintjes zelfs al in een bodempje water kunnen verdrinken. Bovendien willen kinderen vaak na een kwartier weer uit het badje. Dan is het spelen van korte duur. Je kan spelen met water op nog veel meer manieren aanbieden;

 

  • Ga in de keuken op zoek naar een afwasteiltje en een paar plastic items zoals een beker, lepel en kommetje. Of misschien heb je een plastic speelservies. Daar kan je kind heerlijk me spelen met water. Afwassen, kopjes volschenken, roeren, weer leegschenken.
  • Geef je kind een kwast en een beker water. Met de natte kwast kan in de tuin naar hartenlust geschilderd worden op de muur of grond en het droogt gewoon weer op waarna je opnieuw kan beginnen.
  • Een waterbaan met bootjes is ook heel leuk, mocht je geen waterbaan hebben maar wel een bootje, kan je natuurlijk gewoon de afwasteil vullen met een beetje water.
  • In de teil met water kan ook ontdekt worden wat drijft en wat zinkt. Dat is een ware ontdekking voor kinderen! Een stok, een blaadje, pluis, zand, een steen, de lepel, je kan werkelijk alles aan deze test onderwerpen.
  • Met waterpistolen spuiten vinden alle kinderen leuk. Alleen kan niet elk kind het waarderen natgespoten te worden. Spreek daarom af waar je op mag spuiten. Misschien op elkaar, maar je kan ook de plantjes natspuiten of wie weet mag het wel op de ramen?

Als dan toch alles nat is vinden peuters het net zo leuk om te helpen met schoonmaken, geef een emmer en een doekje en dan kan je kind aan de gang om de schuurdeur schoon te maken en de tuintafel en stoelen mogen ook meteen gesopt worden.

Natuurlijk moet je met dit mooie weer niet vergeten veel schaduw te creëren en de kinderen in te smeren met zonnebrandcrème, maar dat even ten overvloede want welke ouder/gastouder of pedagogisch medewerker weet dat nou niet. Wij eindigen na een warme dag in de tuin altijd met een voetenbadje bij de achterdeur.

De teil vul ik met een schoon bodempje water, mijn zoontje zit met zijn billen op de mat en hij mag dan zelf zijn voeten wassen in het voetenbad. Op deze manier zijn de zanderige voetjes meteen schoongewassen en het is een mooie afsluiting van een speeldag in de tuin. Nog een leuke anekdote van mij, onze zoon van 6 wilde laatst met een emmertje water op het veldje achter ons huis spelen met een vriendinnetje. Toen ik een half uur later ging kijken, bleken zij onherkenbaar geworden! Ze hadden namelijk eerst heksensoep gemaakt met aarde in het water en toen dat niet meer te roeren was ontdekten ze dat je dan modderballen kan maken. Zwart waren ze! Want wat is het moeilijk om die modder in mooie ballen te veranderen. Uiteraard had onze zoon die dag een witte broek aan…

Het voetenbad was niet meer afdoende om hem schoon te krijgen. Rechtstreeks onder de douche dan maar. We waren allemaal een ervaring rijker die dag  ;-