Ik ben helemaal in de war. De feestdagen waren gezellig, maar welke dag is het nu eigenlijk? En wat moet er vandaag gebeuren? Ik merk het ook aan onze kinderen, steeds opnieuw welke dag is het mama? Wat ga ik doen vandaag? Na twee weken vakantie kijk ik uit naar weer wat ritme in de week (en tegelijkertijd kijk ik op tegen het vroege uur van de wekker, maar dat even terzijde).

Ons gezin vaart wel bij een voorspelbaar ritme. Dat is eigenlijk helemaal niet zo bijzonder, we houden immers allemaal van voorspelbaarheid. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat we weten wat er van ons verwacht wordt en dat we daar gemakkelijk aan kunnen voldoen. Denk maar aan de vele handelingen die we elke morgen in een vaste volgorde afwerken om zo snel mogelijk de deur uit te kunnen.

Voor kinderen is het ritme wat zij aangeboden krijgen nog belangrijker dan voor jou en mij. Als je heel klein bent en nog niet vooruit kan denken en plannen, laat staan kan zien hoe laat het is en inschatten hoeveel tijd iets nodig heeft, is ritme en voorspelbaarheid het enige waaraan je kunt aflezen wat er van je verwacht wordt. Het is voor een baby of peuter heerlijk om elke keer in een vaste volgorde verzorgt te worden. Als je bijvoorbeeld elke keer hetzelfde bed-ritueel uitvoert is de kans groot dat je kindje daarna ontspannen gaat slapen.

Ook de gastouder maakt gebruik van een vast dagritme. Het ritme van binnenkomen, vrij spelen, samen drinken, naar buiten, brood eten en daarna slapen wordt in bijna alle gevallen door elke gastouder gevolgd. Als je een gastouder vraagt waarom zij dat zo doet zal je altijd het antwoord horen “omdat dat de kinderen veiligheid of houvast biedt”.

Dus mocht je thuis steeds worstelen met alle activiteiten die je met het gezin gedurende de dag moet doorlopen, probeer het dan eens een week in een vast ritme. Elke dag dezelfde indeling, of je nu gaat werken of vrij bent. Vraag desnoods aan je gastouder hoe haar dagritme er precies uitziet.

Wij gaan maandag weer in ons normale ritme beginnen van school, werk, opvang en zwemles. Ik weet nu al dat ik veel meer gedaan krijg in veel minder tijd gewoon omdat ik weer in mijn ritme zit.